SCHOOL IN ZICHT VOOR
SCHOLEN & LOKALE BESTUREN
School in zicht startte in 2006 in Antwerpen-Noord en Oud-Borgerhout. Van de 27 scholen waren er 25 met bijna uitsluitend kansarme leerlingen. Beide wijken trokken nochtans al jaren kansrijke gezinnen aan – maar die kozen niet voor scholen in de buurt. Via de gemeenschappelijke activiteiten van School in zicht, vonden in 5 jaar tijd meer dan 340 kansrijke leerlingen wel de weg naar de buurtschool. Onder andere doordat ze ook elkaar ontmoetten, voelden deze jonge gezinnen zich gesteund in hun schoolkeuze.
Sindsdien rolt het project gestaag uit in Vlaanderen. Want heel wat steden, gemeenten, wijken of individuele scholen krijgen met schoolvlucht te maken. In Lokeren loopt het project sinds 2010. In Mechelen loopt het project sinds 2014. School in zicht werkte eerder in onder andere Gent, Sint-Niklaas en Wetteren waar de lokale besturen de werking na enige tijd overnamen.
Door ouders op een ongedwongen manier aan directies en andere gezinnen voor te stellen, bouwen we aan meer gemengde scholen. Niet omdat een concentratieschool minder kwalitatief onderwijs zou bieden (dankzij doorgedreven differentiatie slagen ze daar zeker in). Wel om de leefwereld van kinderen te verbreden. Een gemengde school doorbreekt evidenties die kinderen thuis meekrijgen. Ze brengt hen dagelijks in contact met andere toekomstperspectieven, opleidingsmogelijkheden en vrijetijdsbestedingen.
School in zicht is expert in schoolsegregatie. Daardoor konden we ook ons ondersteuningsaanbod voor scholen en lokale besturen versterken. Zo staan we hen bij met communicatietips en helpen we hen met het ontwikkelen van een visie op deze problematiek.
School in zicht wordt gefinancierd door Departement Onderwijs en Agentschap Inburgering en Gelijke kansen.